Gistbrood hoeft maar heel kort te rijzen, waardoor niet alle vitaminen en mineralen die in het brood zitten, door het lichaam opgenomen kunnen worden. Desembrood daarentegen vraagt een lange rijstijd.
Gist is een eencellige schimmel, van de gistsoort S. Cervisiae, en wordt op industriële wijze verkregen. Desem bestaat uit een heel scala aan gisten, melkzuurbacteriën en schimmels wat een veel rijker brood oplevert.
Wat zijn de grondstoffen waar de broden van worden gemaakt?
Alle grondstoffen zijn biologisch.
De granen komen bij de Oudelander ekoshop vandaan. Zie: www.oudelanderekoshop.nl
Het graan maal ik zelf op de dag van bereiding met een graanmolen met molensteen, hierdoor blijft de voedzame kiem behouden alsmede de vitaminen en mineralen. Vanaf het moment dat graan gemalen is, gaat zijn voedingswaarde achteruit. Zie: www.slowjuice.nl
Het water komt gewoon uit de kraan. Dit kraanwater maak ik d.m.v. een wervelaar ‘levend’. Zie: www.puuretenenleven.nl
Als zout gebruik ik Keltisch zeezout. Keukenzout is schoongemaakt (=geraffineerd) en bestaat alleen nog uit natriumchloride en toegevoegd jodium. Keltisch zeezout bestaat uit diverse mineralen en sporenelementen. Zie: levendenatuur.nl
Als oven gebruik ik een Rofco oven met een bakvloer van steen. Hierdoor krijg je een brood met een smakelijke korst. Zie: www.rofco.be